Emigreren naar Bonaire?

Emigreren naar Bonaire is emigreren in je eigen land. Je verhuist naar een deel van het Koningrijk waar het altijd zomer is. Kan het mooier?' Aan het woord is de uit Groningen afkomstige Peter Wuyster (foto) 


Dus je mist de verschillende seizoenen niet? 'Welke seizoenen? In Nederland lijkt het altijd herfst. Op Bonaire is de gemiddelde temperatuur 29 graden. De temperatuur van het zeewater is constant 27 graden wat wil je nog meer?' Emigreren naar Bonaire, is dat niet lastig? 'Bonaire heeft de vestingingsregels voor Nederlanders vereenvoudigd. Alle voorwaarden staan keurig op deze pagina. Volg ze stap voor stap en alles loopt op rolletjes. Echt waar!' Welke voordelen heeft Bonaire nog meer behalve een aangenaam klimaat'Allereerst een gunstig belastingklimaat. Daarnaast kent het eiland een vrijwel gratis ziektekosten verzekering. Kom daar in ons kikkerlandje aan de Noordzee maar eens om'
Verblijfsvergunning

Wel of geen verblijfsvergunning? Je kunt uiteindelijk op Bonaire op twee manieren verblijven: een verblijf als toerist zonder een verplichte verblijfsvergunning en een verblijf met een verplichte verblijfsvergunning.

 

Met verblijfsvergunning

De keuze om definitief op Bonaire te gaan wonen maak je niet na een nachtje slapen, zorgvuldig onderzoek is aan te bevelen, een belangrijk punt is de altijd aanwezige hitte, Bonaire ligt in de tropen en is niet te vergelijken met vakantielanden rondom de middellandse zee, ook de vele muggen en regenseizoen met windstille periodes maken het verblijf soms onaantrekkelijk. Als al deze narigheden geen probleem voor je zijn start je met de voorbereidingen van het emigreren. Iedereen die uiteindelijk in aanmerking wil komen voor een verblijfsvergunning voor Bonaire, dient zich bij aankomst op Bonaire te wenden tot de Immigratie- en Naturalisatiedienst Caribisch Nederland (IND-unit Caribisch Nederland). Wanneer u aankomt op Bonairekrijgt u een stempel in uw paspoort waarmee u zes maanden op Bonaire mag verblijven, u heeft dus zes maanden de tijd om u in te schrijven als bewoner van Bonaire, echter bij inschrijving heeft u een verklaring van goed gedrag  nodig die niet ouder dan twee maanden mag zijn, een verklaring van goed gedrag kunt u aanvragen bij uw gemeentehuis in Nederland. De IND-unit Caribisch Nederland voorziet voor Europese Nederlanders in het aanvraagformulier: 'aanvraag verblijfsvergunning bepaalde tijd zonder mvv of wijziging verblijfsdoel' + bescheidenlijst. Op de pagina van RCN vind je alle belangrijke formulieren die nodig zijn om je in te kunnen schrijven op Bonaire. Klik hier voor: Folder inschrijven   Ben je eenmaal ingeschreven op Bonaire ontvang je de felbegeerde 'sedula'. De sedula is de identiteitskaart/identiteitspasje/verblijfsvergunning van het eiland.

 

Huis huren op Bonaire?

Een huis op Bonaire huren, kopen of bouwen? Iedereen die naar Bonaire emigreert zal op jacht moeten naar een geschikte woonruimte .Op het eiland kun je voor lange tijd een huis huren, kijk op onze site, de meeste aangeboden vakantiehuizen zijn ook voor lange termijn te huur  .


 

Meenemen bezittingen

Als u emigreert, neemt u een deel van uw bezittingen natuurlijk mee. U kunt kiezen om een paar dozen te versturen of een eigen container te vullen. het verschepen van spullen is duur, dus bedenk van te voren wat u wel of niet meeneemt. Sommige dingen hebben geen zin om mee te nemen, zoals een koelkast of diepvriezer. De Nederlandse koelkasten of diepvriezers zijn niet bestand tegen de tropische temperaturen op het eiland, ook allerlei kunststof huisraad of bijvoorbeeld plastic stoelen kunt u beter niet menemen, deze zijn binnen de kortste keren vergaan en breken onder uw handen af. Nederlandse apparaten kunt u niet zonder meer aansluiten op het elektriciteitsnet het voltage is namelijk 127 volt. Ook over kleding moet u goed nadenken. U kunt het zich op dit moment niet voorstellen, zo thuis op de bank met de deuren en ramen dicht en de kachel op 20 graden, maar op Bonaire is het altijd warm en af en toe bloedheet elke dag, nacht, zomer en winter dus altijd!

Eigen auto mee?

Eigen auto meenemen naar Bonaire

Sommige mensen die naar Bonaire verhuizen kiezen ervoor om hun eigen auto mee te nemen. Op Bonaire is een groot deel van de wegen niet geasfalteerd. Een auto met een hoge wielophanging zoals een terreinauto is dan wel een stuk comfortabeler. Daarnaast is een aircondition aan 'boord' onontbeerlijk. Verder is het belangrijk dat de auto een anti-roest behandeling (coating) ondergaat. Op het moment dat je een nieuwe auto hebt gekocht begint in feite het roestproces al. Daarnaast zijn op Bonaire de weersomstandigheden (felle zon en zoutige wind) voor auto’s zeer vijandig. Het roestproces komt hierdoor in een versnelling. De anti-roest behandeling kun je overigens ook op Bonaire laten uitvoeren. Pick-ups (Toyota Hilux DC, Mazda BT-50, Mitsubishi ZX, Nissan Titan, Zhongxing, ZX Auto, Chevrolet s-10, etcetera) zijn de meest voorkomende auto’s op Bonaire. Op het eiland worden deze auto’s onder andere gretig ingezet door duikers voor het vervoer van hun duikuitrusting. Het is wel belangrijk je te realiseren dat niet van ieder type auto op Bonaire auto-onderdelen voorradig zijn. Auto-onderdelen laten invliegen of invaren is vaak tijdrovend en bovendien peperduur. Daarnaast zijn niet voor alle automerken garages op Bonaire aanwezig die reparaties en onderhoudsbeurten kunnen uitvoeren. Op Bonaire ben je wettelijk verplicht om als autobezitter een autoverzekering af te sluiten. Een bewijs van de opgebouwde no-claim in Nederland kan overlegd worden aan de verzekeraar op Bonaire. Auto’s kunnen alleen via containers vanuit Nederland naar Bonaire verscheept worden, niet via luchtvracht. De kosten van het verschepen van een auto naar Bonaire, met een lengte tot 5 meter, bedragen ongeveer 1.500 euro. De kosten van het verschepen van motoren en scooters bedragen ongeveer 300 euro. Wanneer u uw auto of motor wilt meenemen moet u maximaal twee weken voor vertrek de registratie van uw auto in Nederland beëindigen. U kunt dit doen bij een RDW kantoor, u kunt daar direct een uitvoerkenteken kopen welke twee weken geldig is.

 

Huisdier mee

Caribische mensen zijn over het algemeen wat minder persoonlijk gehecht aan hun huisdieren. Honden worden eerder gehouden als bewaker dan als gezelschapdier. Katten zijn vooral vuilopruimers, de honden en katten leven ook niet binnen, houdt u daar mee rekening als u een huurhuis zoekt, niet elke verhuurder geeft toestemming. Huisdieren uit Nederland hebben een gezondheid verklaring nodig, vraag deze aan uw dierenarts.

Huis bouwen op Bonaire?

Op Bonaire wordt de laatste jaren veel gebouwd. Maar vaak wordt nog te weinig rekening gehouden met de lokale omstandigheden. Er is een brochure op Bonaire beschikbaar met een schat aan informatie over duurzaam bouwen. Hierin vindt u tips voor het bouwen van een woning met een prettig leefklimaat en met lage kosten voor energie en water. De brochure is in het Nederlands.
Belastingen

Huiseigenaren betalen op Bonaire twee soorten belasting: de grondbelasting (onroerendezaakbelasting) en de vastgoedbelasting. De grondbelasting is een eilandelijke heffing, de vastgoedbelasting is een Rijksbelasting. Er wordt overigens wel onderscheid gemaakt in het 'gebruik' van het onroerend goed. Huiseigenaren die permanent in het huis wonen betalen alleen grondbelasting. Huiseigenaren die het huis verhuren of buiten Bonaire wonen betalen alleen vastgoedbelasting. De eerste 50.000 dollar van de waarde van tweede woningen van natuurlijke personen is vrijgesteld in de vastgoedbelasting. Het tarief voor de grondbelasting bedraagt momenteel op het Caribische eiland 0,35 procent van de waarde van het onroerend goed (waardebeschikking). Het tarief voor de vastgoedbelasting bedraagt 0,80 procent van de waarde van het onroerend goed (waardebeschikking). De waardebeschikking geldt voor een periode van 5 jaar. Voor de volgende situaties geldt een vrijstelling van de vastgoedbelasting: cultuurgronden die bedrijfsmatig geëxploiteerd worden, onroerende zaken tot een waarde van 50.000 dollar en onroerende zaken die het ondernemingsvermogen vormen voor een zelfstandige ondernemer (de eenmanszaak is belastingplichtig onder de inkomstenbelasting). Daarnaast is er op Bonaire een investeringsfaciliteit in de vastgoedbelasting opgenomen. Dit betekent dat de waardestijging van onroerende zaken door investeringen (nieuwbouw, renovatie, uitbreiding, etcetera) voor 5 jaar vrijgesteld is.

 

Algemene bestedings Belasting

ABB Bonaire heft de 'Algemene bestedingbelasting op personenauto’s (ABB)'. De AAB verloopt op het Caribische eiland sinds 1 januari 2012 via een zogenaamd schijventarief. Bij nieuwe auto’s betaal je 10 procent over de eerste 10.000 dollar daarna 23 procent over de volgende 20.000 dollar en tenslotte 30 procent boven de 30.000 dollar. Bij tweedehands auto’s betaal je 18 procent over de eerste 10.000 dollar daarna 23 procent over de volgende 20.000 dollar en tenslotte 30 procent boven de 30.000 dollar. Als de verzekering geregeld is en de belasting is betaald kun je een nummerplaat kopen. Op deze nummerplaat kun je dan een door de belastingdienst verstrekte sticker plakken. Vanaf dat moment kun je zorgeloos met je eigen auto over het eiland rijden. Op Bonaire wordt daarnaast motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) geheven. Evenals in Europees Nederland is de hoogte van de motorrijtuigenbelasting op Bonaire afhankelijk van het gewicht van het motorrijtuig, het soort brandstof, de aard van de aandrijving en het soort motorrijtuig. Als je de motorrijtuigenbelasting betaald hebt voor één jaar, ontvang je onder andere een sticker. Deze sticker moet vervolgens op de kentekenplaat geplakt worden. Sinds kort wordt er door de Bonairiaanse politie actief gecontroleerd of automobilisten de motorrijtuigenbelasting hebben betaald. Tijdens deze verkeerscontroles moet je dan een bewijs van betaling (onder andere de bovengenoemde sticker) kunnen tonen. 

 

Nederlands rijbewijs

Rijbewijs

Op Bonaire is het Europees Nederlandse rijbewijs voor Nederlanders uit Europees Nederland voor een half jaar geldig daarna moet je het rijbewijs omwisselen voor een Bonairiaans rijbewijs. Als je een rijbewijs hebt gehaald op Bonaire mag je dat rijbewijs maximaal 185 dagen gebruiken in Europees Nederland. Na die tijd is een rijbewijs uit Europees Nederland vereist.

 

Werken op Bonaire

Op Bonaire is vooral behoefte aan kundige mensen in de bouw, financiële en zakelijke dienstverlening en de onderwijs en gezondheidszorg. Op Bonaire zijn ook uitzendbureaus voor tijdelijk werk.

Hier staan de meest actuele banen    
Verhuizen naar Bonaire? vraag een gratis offerte aan!

x

Bonaire Paradise maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies